Настоящата „Мура 2001” ООД прави първите си стъпки през далечната 1991 година, като малка семейна фирма занимаваща се с търговия на мебели. Като основатели на фирмата стават две лица. Емил Цветанов Тошев собственик на тогавашната ЕТ”БАЙКО – ЗЕТ 1” и Илия Лазаров Илиев собственик на ЕТ”БАЙКО – ИИ”. Двете фирми започват обща дейност, като неперсонифицирано дружество „ИЛИЕТ”. Първоначално поради липса на капитал продажбата на изделията става посредством малък павилион, находящ се на оживена улица в гр. Видин

Бизнеса потръгва и през следващите няколко години изделията стават налични, вместо дотогавашното предлагане само по каталог.

Първоначалното натрупване на капитал започва. През 1993г. двете фирми наемат първия си магазин, където започват да излагат своите продукти. Активите на дейността не спират да се увеличават, като към тях се прибавят и автопарк състоящ се от два товарни автомобила.

През 1995г фирмата наема втори магазин, за да разшири дейността си. Успехите не спират дотук и през следващите 2 години като ново настанила се на пазара за мебели фирма, двамата основатели решават да използват външно банково финансиране. Това им позволява да закупят първия си магазин находящ се в гр. Видин, където се намира седалището на фирмата и до днес.

Успехите на фирмата обаче са плод на по напредничавото мислене на единия от съдружниците и по плахото на другия. Постепенно с течение на времето тези разлики в мисленията вземат превес и фирмата е разтресена от конфликти, които водят сдружението до своя край.

Така след разделянето на всички активи и пасиви на фирмата през 1996 година всеки тръгва по своя път. Двамата партньори се превръщат в конкуренти.

ЕТ”БАЙКО – ИИ” продължава дейността като запазва магазина под наем, находящ се на в гр. Видин на ул. П. Яворов, който в последствие закупува. Това е развитието му и до днес.

ЕТ”БАЙКО – ЗЕТ 1” обаче продължава своята дейност в другия магазин, вече собственост на фирмата, находящ се в гр. Видин ж. к. Крум Бъчваров бл. 28. По младия и находчив съдружник заедно със семейството си влага всичките си усилия и капитал, решен да успее. В резултат на упоритата работа на семейство Тошеви, настоящ собственик на днешната „Мура 2001” ООД продължава дейността, като разширява постепенно фирмата, наемайки магазини в още няколко града в Северозападна България : Лом, Монтана и Враца.

Постепенно мащабите на фирмата се увеличават и това води до промяна на вида на организацията, като съпрузите в семейството стават пълноправни съдружници в новосформираното ООД , изкупило всички активи и пасиви на дотогавашното ЕТ”БАЙКО – ЗЕТ 1”. За управител на новата „Мура 2001” ООД е избран единодушно главата на семейството Емил Тошев. След реорганизацията през 2001 година работата за семейството тръгва с още по – голям темп. Устремени и амбициозни, те закупуват втори магазин в град Видин, находящ се на бул. Панония, на който правят реконструкция.

Днес фирмата притежава пет магазина, от които четири собствени, разположени в северозападна България, както следва :  гр. Видин,  в гр. Лом, гр. Монтана, гр. Берковица,  гр. Белоградчик.

Сега, 26 години по – късно „Мура 2001”ООД се явява безспорен лидер в областта на търговията на мебели със своите над 2400 м² изложбена площ и над 25 високо квалифицирани кадри в областта на търговията. Структурата на фирмата е изградена в следните отдели :

 • Отдел снабдяване
 • Отдел счетоводство
 • Маркетингов отдел
 • Финансов отдел
 • Отдел човешки ресурси

Стоковата номенклатура на фирмата се простира сред 5000 артикула в разделите на обзавеждането на :

 • Мебели за дневната
 • Мебели за кухнята
 • Мебели за спалнята
 • Мебели за детската
 • Мебели за антрето
 • Мебели за градината
 • Мебели за офиса

Наред с всичко това компанията инвестира и в транспортното обслужване – автопаркът и в момента наброява седем товарни автомобила – четири камиони – мебеловози, с които транспортира мебелите от производителите до склада си, а оттам и до обектите си. Което й позволява гъвкавост и оптимизиране на транспортните разходи До дома на клиента стоките също се транспортират от три по – малки камиона.

При определяне пазарният дял на “ МУРА 2001” ООД в бранша– търговия на дребно с мебели – трябва да се има предвид географската сегментация на пазара, а именно Северозападна България, с нейните различия в покупателната способност и културни ценности на населението.

Покупателната способност на населението в момента зависи от броя на населението и доходите му, които за региона са значително по – ниски от средните за страната, а не толкова от нуждите му. Затова предлаганите продукти са преди всичко съобразени с възможностите на потребителите, а именно – изделия с по – ниски цени за масовия потребител. Бихме могли да задоволим вкусовете и на клиенти с по – високи изисквания за луксозни мебели, но за съжаление цената е лимитираща в този регион. Фирмата не пропуска и луксозния сегмент, като закупува продукция от луксозни стоки, които позиционира само в големите градове, в които има специализирани магазини.

От 2008 година с новото попълнение на екипа на фирмата – сина на семейство Тошеви, започна да осъществява външно – търговска дейност, а именно Внос на мебели от Македония, Турция Румъния и Сърбия. Към днешна дата фирмата работи с над петдесет мебелни компании, реализирайки регулярни ежемесечни доставки. Като следваща цел фирмата си поставя реализацията на износ на стоки за Сърбия и Румъния и евентуално откриване на търговски обекти в тези страни.

В иновативен план „ Мура 2001 ” ООД създаде и свое собствно лого, налагайки го като търговска марка на пазара.

ПОЗВЪНЕТЕ НИ !